5 יתרונות שיש לשימוש במציאות מדומה ברפואה

בשנים האחרונות המציאות המדומה פרצה אל תוך חיינו בסערה, בעקבות משבר הקורונה - צוותי רפואה רבים הכירו את הכלי הנפלא. בואו לגלות כיצד המציאות המדומה יכולה לקדם את עולם הרפואה!

שתפו את הפוסט!

מציאות מדומה הופכת פופולרית ורלוונטית יותר מיום ליום. הטכנולוגיה הזו מאפשרת לנו לחוות עולמות חדשים ולגרום לבלתי אפשרי להיות אפשרי. להילחם במפלצות, לחיות במאדים : הכל אפשרי.

חלק מהשימושים למציאות מדומה שאנו עדים להם ביום יום ברשתות החברתיות הם במשחקים, אבל יש לטכנולוגיה הזו עוד שימושים רבים ומגוונים. משתמשים במציאות מדומה לצורכי פרסום וכן גם לצורכי אימון ושיקום בתחום הבריאות.

חשבו על האפשרות לאמן את הסגל שלכם לטפל בחולים לדוגמא, או להעניק לילדים עם חרדות הזדמנות נדירה להנות מהתליכים שהם מפחדים מהם כגון חיסונים או טיפולי שיניים.

במאמר זה אנו נשתף אתכם בחמש יתרונות שיש לשימוש במציאות מדומה במערכת הבריאות. 

מציאות מדומה ברפואה
מציאות מדומה ברפואה? בקפלן מבצעים תהליך היפוך עובר ונעזרים במציאות מדומה

כתבנו מאמר בעבר אשר תיאר שני מצבים להם המציאות המדומה מהווה פתרון : לימוד או אימון סגל רפואי בטיפול בחולים אשר סובלים מכאב כרוני. במאמר הזה כבר דנו בתועלת של המציאות המדומה לצרכים רפואיים. אבל יש לנו עוד מה לומר.

נשמח לשתף אתכם ב-5 יתרונות שיש לשימוש במציאות מדומה בעולם הרפואה:

  • אימון גופני באמצעות מציאות מדומה יותר מהנה ואפקטיבי
  • ניתן להשתמש במציאות מדומה לשם איסוף נתונים
  • ניתן להשתמש במציאות מדומה מרחוק
  • זה לא עניין גדול אם עושים טעויות בזמן אימון במציאות המדומה
  • ניתן להתאים את המציאות המדומה לכל צורך והיא יכולה להוות פתרון משתלם כלכלית

אימון באמצעות מציאות מדומה יותר כיפי ואפקטיבי

משחקי מציאות מדומה מאד פופולריים משום שהם מאפשרים למשתמש הזדמנות לקפוץ לעולם שונה לחלוטין מהמציאות שהוא חווה ביום יום. המשתמש יכול להילחם במפלצות שנראות מציאותיות או לעלות על רכבת ההרים הכי מסעירה מבלי לעמוד בתור.

החוויה שהמשתמש חווה במציאות מדומה נקראת אימרסיביות (Immersion). אימרסיביות גורמת למשתמש להרגיש כאילו הוא נמצא בעולם אחר ומספקת לו חוויה כיפית ועמוקה.

זה לא כך רק בכל הנוגע למשחקים כיפיים עם מפלצות או עם רכבות הרים. ישנן חוויות לימודיות באמצעות מציאות מדומה אשר מאפשרות את אותה רמת האימרסיביות. דוגמא לחוויה כזאת היא רדוספט (Reducept) שמדמה את "אוטובוס הקסמים" למי שזוכר.

מדובר במשחק רציני (Serious Gaming) דרכו מטופלים לומדים להתמודד עם כאב כרוני. האימרסיביות גורמת לכך שתהליך השיקום יותר כיפי. כתוצאה מכך, המטופלים מתאמנים לעיתים קרובות יותר ולמשך יותר זמן, ובכך האימונים נהיים יותר אפקטיביים.

בזמן שהמטופל נהנה מחוויית המציאות המדומה, המוסד הרפואי דרכו הוא עושה את האימונים הללו אוסף נתונים על ההתקדמות שלו בתהליך השיקום.

ניתן להשתמש במציאות מדומה מרחוק

אימון צוות רפואי יכול לעיתים להיעשות רק במיקום מסוים. לדוגמא כאשר צריך להשתמש בסימולטור או כאשר מתאמנים באמצעות גופה.

כמות המכשירים והעזרים הללו לעיתים מועטה ולא ניתן להיעזר בהם בבית. ניתן להשתמש במציאות מדומה בעבודה, אבל גם בסלון. צריך לפתח סביבת מציאות מדומה רק פעם אחת.

קל להשתמש במציאות מדומה. כמובן שיש צורך להדריך את המשתמש כדי שהוא ירגיש יותר בנוח עם המוצר. למרבה המזל המשתמש מאד מהר מרגיש בנוח עם המוצר וההדרכה קצרה מאד.

חשוב שמשקפי המציאות המדומה יהיו על ראש המשתמש כמו שצריך. בנוסף, אנשים לעיתים לא יודעים מראש מה חווית תלת מימד במציאות המדומה טומנת בחובה. הדרכה קצרה כגון :" תסתכלו סביבכם ב360 מעלות" יכולה לעזור למשתמש להרגיש יותר בנוח עם הטכנולוגיה.

לאחר ההדרכה והרכבת המשקפיים המשתמש יכול להתחיל לבד.

ניתן להשתמש במציאות מדומה לשם איסוף נתונים

הטכנולוגיה אשר קיימת במשקפי המציאות המדומה כיום כל כך מתקדמת ומדויקת ובכך מאפשרת ניתוח מקיף של נתונים. חשבו לדוגמא על האפשרות למדוד את התנועות של מטופלים בשיקום, או על האפשרות למדוד את דיוק התנועות של מתמחים בעת ניתוח.

מרכז שיקום או בית חולים יכולים לעקוב אחר נתונים בזמן אמת. עובדה זו מקלה על מוסדות בריאות לעקוב אחר התקדמות ומאפשרת להם לתת למטופל עצות אשר מותאמות לו במיוחד. המעקב אחר הנתונים יכול להיעשות גם מרחוק.

דוגמא לכך, ניתן למצוא במחקר Better Life שמבוצע בבית חולים קפלן בשנים האחרונות. המחקר בוחן כיצד מציאות מדומה מעלה את אחוזי ההצלחה בתהליך היפוך העובר במחלקת ההריון בסיכון. המחקר מלווה ע"י פרופסור אדי ויסברוך

פרופסור אדי ויסברוך
פרופסור אדי ויסברוך – מלווה מחקר רפואי ושם דגש על היתרונות של הVR במחלקת הריון בסיכון בבית חולים קפלן

טעויות בזמן אימון באמצעות מציאות מדומה הן לא עניין גדול ואף מומלץ

יש עובדים המערכת הבריאות אשר לעיתים קרובות נמצאים בקו החזית, מצילים חיים או משפרים את הבריאות של החולים. כמובן שאנו רוצים שהצוות הרפואי יעבוד ללא טעויות כדי למנוע השלכות קטלניות. אבל, אנשים עושים טעויות. ניתן למזער את הטעויות הללו בעזרת אימון הסגל ובכך לשמר את הידע ואת המיומנות שלהם.

בעזרת פתרון כגון מציאות מדומה, עובד בצוות הרפואי יכול להתאמן אין סוף פעמים וגם הוא יחווה כיף בעת האימון. זו לא בעיה אם הוא עושה טעויות בעת האימון באמצעות מציאות מדומה, בגלל שאפשר פשוט להתחיל את האימון מחדש. בצורה הזאת, הצוות הרפואי יכול להיות מוכן באופן אופטימלי וכתוצאה מכך ייעשו פחות טעויות ברגעים קריטיים.

ניתן להתאים את המציאות המדומה לכל שימוש והיא יכולה להוות פתרון משתלם כלכלית

רכישת משקפי מציאות מדומה ופיתוח סביבת מציאות מדומה יכול להיות די יקר. יצירת סביבת מציאות מדומה או משחק מציאות מדומה יכול לקחת הרבה זמן ומצריך הרבה ידע ויכולות. היתרון של המציאות המדומה הוא שהוא יכול להיות השקעה חד פעמית אשר תהיה משתלמת בטווח הרחוק. למעשה, פתרונות באמצעות מציאות מדומה זולים יותר בהשוואה לרוב הסימולטורים. מתמחי ניתוחים לדוגמא, לא צריכים יותר להתאמן על גופות אשר עולות הרבה.

בנוסף לכך, ניתן לאמן יותר חברי צוות בו זמנית. המגבלה היחידה בכל הנוגע להתאמה לאימון היא מספר משקפי המציאות המדומה, אבל זה לא בעיה שכן משקפי מציאות מדומה נגישות מתמיד. אין צורך בעזרים נוספים או בחדרים נוספים כדי לאפשר לצוות להתאמן שכן הם יכולים להתאמן אפילו בבית.

רוצים לדעת עוד על מציאות מדומה במערכת הבריאות? צרו קשר בתחתית הדף:

כתבות נוספות בבלוג:

small_c_popup.png

צרו איתנו קשר

יש לך שאלה? נשמח לשמוע ממך, שלח לנו הודעה ואנחנו נגיב בהקדם האפשרי

small_c_popup.png

מבצע לאור המצב!

יש ברשותכם משקפיי VR? הצטרפו למסלול Light החל מ400 ש"ח לחודש בלבד. השאירו פרטים ואחד ונציגנו יחזור אליכם